Hubbertpiek van olie

Het is algemeen aanvaard dat de olie-reserves zijn gelijk aan iets meer dan 40 jaar van het verbruik, wat impliceert dat olievoorraden voldoende zijn om wereldwijde behoeften tientallen jaren te voldoen. In de praktijk deze bevestiging niet veel betekent om twee redenen. Ten eerste gaat uit van een constante vraag naar olie, of de snelle ontwikkeling van Azië is een explosie van de vraag (40% in 2025). Anderzijds wordt ervan uitgegaan dat het mogelijk is te extraheren de olie snel gewenst. Echter, voor geologische redenen en technieken, alle olieproductie volgt de volgende algemene schema: de productie neemt toe na de eerste boring, puntige-a 'pic'-wanneer de helft van de winbare reserves zijn geproduceerd, en vervolgens geleidelijk af tot nul. Deze regeling is geldig in een individueel olieveld, maar ook voor alle in de wereld olievoorraden.

Vanuit het perspectief van de economie, is wanneer de laatste druppel olie wordt gewonnen uit de kelder niet uit. Wat telt is het moment waarop de olieproductie zijn hoogtepunt zal bereiken, want het afgelopen piek in de productie, een toenemend gebrek aan evenwicht tussen vraag lijkt erop dat verhoogt de productie en vermindert elk jaar, wat resulteert in de eerste en hogere volatiliteit prijzen, en dan tekorten.
peakoil / productie - vraag Evolutie model van productie en vraag naar olie rond de piek van de productie (in 2015 ter illustratie).

Petitie

Mobilizing society in the face of peak oil

We sturen de oproep van enkele Franse ambtenaren ter gelegenheid van de presidentsverkiezingen.

Bezoek de website gewijd aan het schrijven (engels en frans versies enkele beschikbaar):

 

http://tribune-pic-petrolier.org/

 

rss